7 מזונות העל שאתם חייבים לשלב בתפריט שלכם


גוג'י ברי וזרעי צ'יה, ברור, אבל לא רק: גם תרד וחמוציות ישפרו לכם את החיים. אז מהו הסופר פוד שיהפוך אתכם לבריאים יותר?

אנחנו נושמים אוויר מזוהם, אוכלים מזון מעובד, חלקנו נוטלים הורמונים ותרופות, ורבים מאתנו חווים סטרס ברמות שונות – טוב לדעת שאפשר לתת לגוף שלנו גם מזונות שיעזרו לו להילחם בהשפעות הרעות. המזונות הללו נקראים סופר פוד'ס – מזונות על – והם כוללים קבוצה מכובדת של מזונות התורמים תרומה משמעותית למלחמה ברדיקלים החופשיים שנחשבים ל"טרורוסיטים שבגוף" ואחראים על כמעט כל המחלות הידועות בעולם המערבי.

הגוף שלנו יודע להתמודד עם כמות מתונה של סטרס ורעלים. מערכת הסטרס והורמון הקורטיזול אחראים על ייעול התפקוד שלנו במצבים של לחץ ומתח. מערכת החיסון משמשת כחומת מגן ומונעת משלל פטוגנים או רעלנים לסכן את בריאותנו ולהפר את האיזון. איברי ניקוי והפרשה אחראים על סילוק ונטרול חומרי פסולת. אבל הבעיה היא שאורח החיים המערבי יצר אתגרים מסוג חדש לגמרי, כאלה שאותן מערכות מתוחכמות מתקשות להתמודד עימם. רוב מומחי התזונה מאמינים היום שאחת הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם האתגרים האלו ולשפר את בריאותנו היא לשלב מזונות על איכותיים בתזונה היומית. הנה 7 מזונות-על ששווה לכם להכניס לתפריט:

עלים ירוקים: גרגר נחלים, בוק צ'וי, מנגולד ותרד

הירוקים הם קבוצת מזון עיקרית עתירה בחומרים נוגדי חמצון, בראשם: גרגר נחלים, בוק צ'וי (כרוב סיני), עלי מנגולד, עלי סלרי, תרד, רוקט, פטרוזיליה, כוסברה ואחרים, שעוזרים לעיכול המזון ע”י המרצת ההפרשה של אנזימי עיכול. מגוון של עלים ירוקים מספקים לגופנו את כל החלבון הנחוץ לבריאותנו, והם מכילים הרבה סיבים ובכך מאזנים את חומציות הקיבה. בנוסף, יש בהם כלורופיל התומך בניקוי רעלים מהגוף והדם.

איך לשלב בתפריט: להשתמש בסלטים במגוון של ירוקים, להקפיץ בוק צ'וי במוקפצים ולשלב מנגולד ותרד בפשטידות ותבשילים.

טחינה משומשום מלא

טחינה משומשום מלא היא מקור מצוין לסידן. חשוב לשים לב שאתם אכן קונים טחינה משומשום מלא ולא טחינה גולמית שאינה מלאה. סידן הוא מינרל הדרוש לבניית העצמות ושמירה על חוזקן. הוא גם משחק תפקיד מרכזי בקרישת הדם, בתפקוד תקין של מערכת העצבים והלב, מקנה הגנה לשיניים ואף מקטין את הסיכון לתחלואה בסרטן המעי הגס. נמצא קשר ישר בין צריכה ירודה של סידן לתהליכי פירוק העצם ואוסטאופרוזיס. ההמלצה לצריכת סידן עומדת על כ-1,200 מ"ג ביום.

איך לשלב בתפריט: להחליף את השמן בסלט בטחינה ביתית משומשום מלא. וגם את המיונז בכריכים.

גוג'י ברי (Goji berry)

ידוע כאחד מהאנטי אוקסידנטים החזקים בטבע, יעיל כמדכא תיאבון ומסייע בירידה במשקל. נוגד הזדקנות ומעלה את רמת החיוניות והאנרגיה. הגוג'י ברי מחזק ומשפר את מערכת החיסון, מסייע לאזן את רמות הסוכר בדם, משפר את תפקודי הכבד ומגביר את קצב חילוף החומרים.

איך לשלב בתפריט: הולך טוב בתוך יוגורט עם כף שקדים. חשוב לשים לא יותר מכפית.

זרעי צ'יה

זרעי הצ'יה מכילים פי שמונה חומצות שומן מסוג אומגה 3 מאשר הכמות הקיימת בסלמון, הם גם בין החלבונים מן הצומח העשירים ביותר בטבע. זרעי צ'יה מהווים מקור מצוין לסיבים תזונתיים ותחנת כוח של ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, ונוגדי חמצון. הם סופחים נוזלים ולכן הם תורמים לתחושת שובע. אם משרים אותם במים למשך הלילה, או לפחות לשעתיים לפני האכילה הם יכולים ממש לעזור להסדרת היציאות.

איך לשלב בתפריט: הולך טוב בתוך שייקים וגם כפודינג צ'יה.

ספירולינה

ספירולינה היא אצה כחולה ירוקה, מזון שמרוכז מאוד במינרלים ועם תכולת החלבון הגבוהה ביותר בטבע – כ-65 אחוז – פי 3 וחצי יותר מבשר, יחד עם רמת ספיגה מלאה שלא מותירה רעלים במעיים. ספירולינה גם עוזרת לריכוז ובעיות קשב, והיא יכולה לשפר משמעותית את קצב חילוף החומרים, ויכולה להעלות רמות המוגלובין בשל הרמות הברזל הגבוהות שהיא מכילה, כמו גם רמות גבוהות של כלורופיל. הספירולינה עשירה בנוגדי חמצון המגנים מפני מחלות סרטן והיא מחזקת את מערכת החיסונית ע"י האצת ייצור הנוגדנים בגוף. חשוב להקפיד ולקנות ספירולינה מיצרן מוכר ובטוח לשימוש.

איך לשלב בתפריט: אפשר להכניס לתוך שייק ירוק וגם מצויין עם כוס קטנה של מיץ תפוחים.

פירות יער ותותים

אוכמניות, חמוציות ותותים עשירים בוויטמינים ואנטי אוקסידנטים. פירות אדומים-סגולים מגנים על כלי הדם ולכן עוזרים למנוע מחלות כלי דם. כמו כן, הם מצוינים להקלה על דלקת חניכיים. יש להם השפעה מטיבה על דליות ברגליים וזרימת דם, ויש בהם גם מרכיבים אנטי-ויראלים ואנטי סרטניים.

איך לשלב בתפריט:אפשר לאכול כארוחת ביניים בין הארוחות, או לשלב גם עם יוגורט. עדיף בכל פירות היער לאכול אורגני. אפשר גם קפוא.

שמן קוקוס

שמן קוקוס משפר את העיכול ואת ספיגתם של ויטמינים מסיסים בשומן ושל חומצות אמינו. הוא גם משפר את ניצול הסוכר בדם ומסוגל להקל על תסמיני תת-סוכר. חומצות השומן שמצויות בו תומכות במערכת החיסונית, בבלוטת התריס, במערכת העצבים ובעור, ומספקות במהירות אנרגיה. מכיל נוגדי-חמצון חזקים מאוד בצורת שומנים ושמנים רוויים טבעיים.

איך לשלב בתפריט: להשתמש בטיגון ואפיה.